Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website.

Handleiding SVS

Handleiding SVS

Inleiding

 

 

 

Deze handleiding is bestemd voor trainers/coaches en heeft als doel de werkwijzen uit te leggen in

VoetbalAssist (VA). VA is het platform waarbinnen het Speler Volg Systeem (SVS) is georganiseerd.

Als gedreven trainer/coach wil je immers er meestal alles aan doen om de kwaliteit van jouw spelers en team te verbeteren en ook de sportieve resultaten zodoende te verbeteren. Maar hoe doe je dit? Welke hulpmiddelen kun je gebruiken om jouw spelers objectief te kunnen beoordelen? Een speler volg systeem kan daarbij een uiterst nuttig middel zijn.

Het doel van het SVS is om als trainer/coach -in samenspraak met de Technisch Coördinator (TC) – twee tot drie maal per jaar een ‘beoordelingsformulier te maken van elke speler in jouw team. Beoordelingen zijn er niet om spelers op hun prestaties ‘af te rekenen’! Het doel is juist om een evaluatie te maken zodat inzichtelijk wordt waar de kwaliteiten van een speler liggen, maar ook waar zijn/haar verbeterpunten liggen. Ook de inzet en motivatie (bijv. opkomst bij trainingen) van een speler zijn een factor die de TC graag in beeld wil krijgen.

 

Door hier heel bewust over na te denken en dit vast te leggen in het formulier, is het ook makkelijker om - wederom in samenspraak met TC én natuurlijk de speler zelf - te bespreken hoe er samen gewerkt kan worden aan het verbeteren van de minder goed ontwikkelde kwaliteiten.

Het beoordelingsformulier is dus een soort van momentopname. Bij de beoordeling behoort altijd een context om een compleet beeld te kunnen krijgen. De TC gebruikt dit formulier om een vergelijking te kunnen maken met zijn eigen bevindingen en om de trainer/coach te kunnen helpen.

 

Het beoordelingsformulier is één van de factoren die ook bij de teamindeling wordt meegenomen. Het beoordelingsformulier is hier echter zeker niet doorslaggevend in! Juist vanwege de eerdergenoemde context. Niet alle aspecten zijn voor een trainer/coach immers voldoende meetbaar te maken.

 

Het beoordelingsformulier is een verplicht deel en vergt ook weinig tijd om de beoordeling online in te vullen. Als je hier hulp bij wilt hebben of vragen hebt, neem dan contact op met de TC.

Via Spelersvolgsysteem > Trainingen kun je vrij eenvoudig afmeldingen van spelers (inclusief reden van afmelding) in jouw team registreren. Door dit bij te houden kun je het aanwezigheidspercentage in kaart brengen.  Een speler die maar 60% van de trainingen aanwezig is zal zich waarschijnlijk ook minder goed ontwikkelen en het zegt mogelijk ook iets over de motivatie/betrokkenheid van een speler. De reden (bijv. een blessure) kan meer duidelijkheid geven.

Het andere deel betreft wedstrijdstatistieken. In deze functionaliteit kun je diverse zaken m.b.t. een wedstrijd vastleggen. (Dit deel is niet verplicht, maar geeft jouw natuurlijk als trainer een beter inzicht in jouw spelers en team):

 

o Doelpunten (minuut, naam speler, naam assist-gever)

o Wissels (minuut, naam speler in, naam speler uit)

o Gele/rode kaarten (naam speler)

 

Als je dit bijhoudt in VA heb je mogelijkheid om in de statistieken het percentage speeltijd te bekijken over de aangegeven periode. Doordat dit ook op de teampagina van de website wordt weergeven is dit wellicht ook een extra stimulans voor spelers. Gezonde competitie om veel goals te scoren of

‘Koning van  de assist’ het seizoen te eindigen, is natuurlijk nooit verkeerd.

 

Deze website werkt zowel op PC als ook op je mobiele telefoon of iPad. Als trainer/coach heb je niet altijd de tijd/gelegenheid om bepaalde zaken tijdens de wedstrijd (op papier of rechtstreeks in VA) te registreren. Je kunt natuurlijk altijd kijken of een eventuele assistent-trainer of wellicht een ouder bereid is wedstrijddetails (statistieken) te noteren.

 

De TC realiseert zich terdege dat dit SVS, zeker in het begin, extra tijd vraagt. Maar het systeem is zeer eenvoudig en gebruiksvriendelijk en na korte tijd zal het makkelijk en snel in te werken zijn. Natuurlijk kunnen we niemand ertoe dwingen dit systeem te gebruiken, maar vergeet niet dat we op deze wijze proberen onze jeugdafdeling een extra kwaliteitsimpuls te geven.

Veel trainers/coaches werken reeds met bepaalde gegevens die nu bijhouden in bijv. Excel of gewoon op papier. Het voordeel van dit systeem is dat het makkelijker toegankelijk is (ook voor de), intern gedeeld kan worden en dat informatie voor de club bewaard blijft.

Bekijk/gebruik onderstaande handleiding en probeer er gewoon eens mee te werken. Geeft het in elk geval een eerlijke kans. Er kan weinig tot bijna niets fout gaan.

 

STAP 1

Ga naar het inlogscherm via: https://vvmaastrichtwest.voetbalassist.nl/cms/  en voer je gebruikersnaam en wachtwoord in

wachtwoord in. Dit kun je aanvragen via de webbeheerders:  webmaster@vvmaastrichtwest.nl.nl

 

 

 

 

 

 

STAP 2

 

Je bent in het hoofdscherm en kunt hier kiezen uit drie menu-opties: Home, Voetbal en Club-management. Wanneer je op Home klikt kun je enkel terug naar de startpagina.

 

cms2.jpg

 

STAP 3

Je kunt dus verder nog kiezen voor Voetbal of Club-management.

Wanneer je kiest voor Voetbal heb je wederom 2 opties: Uitslagen & Standen (optie A) of Speler Volg

Systeem (optie B)

 

 

Optie A

Uitslagen & standen

 

Via Uitslagen & Standen kies je voor Competitie en vervolgens voor Competitie-beheer. Je ziet dan het volgende scherm:

cms_3.jpg

 

Kies voor het juist team en de bijbehorende competitie (normaliter heb je twee opties: competitie en beker). Tot slot klik je op de blauwe button: Kies Competitie. Je wordt dan naar het volgende scherm geleid:

 

cms_4.jpg

LET OP: Je moet hier op ‘Poule’ klikken om naar de bijbehorende wedstrijden te gaan!


 

 

 

Je ziet dan 2 tabs: Wedstrijd-details en Wedstrijdverslag. Daaronder zie je de eerste wedstrijddatum en wedstrijden gespeeld op die dag. Door middel van de pijl kun je naar andere data gaan.

 

LET OP: Als je van tab wisselt moet je altijd even opnieuw de bijbehorende wedstrijd selecteren door er op te klikken.

 

 

cms_5.jpg

 

Wedstrijd-details

In dit scherm kun je de volgende zaken registreren:

 

-     Doelpunten

o Minuut waarin het doelpunt gescoord is.

o Naam doelpuntenmaker

o Naam van de speler die de assist heeft gegeven (optie)

 

-     Kaarten

o Gele en rode kaarten (naam, minuut en type kaart)

 

-     Wissels

o Minuut waarin gewisseld werd

o Speler uit

o Speler in

 

In de velden waar je de naam kunt invullen komen automatisch opties te staan voor spelers wiens naam begint met die combinatie letters. Door op de juist naam te klikken bevestig je jouw keuze.

 

Beneden aan de pagina kun je eventuele gastspeler(s) van een ander team toevoegen.


cms_6.jpg

 

 

 

Wedstrijdverslag

 

Via de tab Wedstrijdverslag  en vervolgens weer opnieuw de betreffende wedstrijd te selecteren ga je naar het volgende scherm:

 

cms7.jpg

In dit scherm zie je een zogenaamde tekst-editor voor het typen van een wedstrijdverslag.

 

Bovenaan zie je echter 4 labels:

1) Algemeen

Hier kun je een tekstverslag typen van de wedstrijd. Tip: klik op opslaan na enkele minuten. Zolang je in de tekst-editor aan het werk bent, ziet de server geen activiteit. Het kan zijn dat je dan na langere tijd uitgelogd wordt. Je bent dan jouw tekst kwijt en moet dan opnieuw beginnen…

TIP: Als je eerste de tekst van het verslag in Word typt, kun je deze geheel selecteren en door de

selectie te slepen naar de tekst-editor, kun je de tekst daar naar toe brengen.

Let op! De reguliere knip- en plakfunctie van Word werkt echter niet in VoetbalAssist!

2) Foto’s uploaden

 

Hier kun je foto’s opslaan (bijvoorbeeld vanuit je windows verkenner of via je ‘foto-bibliotheek’ op je

telefoon of tablet.)

 

3) Foto beschrijving

 

Automatisch komt hier de bestandsnaam van je foto (bijv. 45893.jpg) te staan. Maar je kunt dit

wijzigen naar een omschrijving van de foto (bijv. “Willem passeert zijn tegenstander”).

 

4) Foto’s verwijderen

 

Vanzelfsprekend kun je hier eerder geplaatste foto’s weer verwijderen


 

Optie B

 

Speler Volg Systeem

 

Indien je links in het hoofdmenu op Speler Volg Systeem klikt, zie je de volgende menu-keuzes:

 

o Opstelling/selectie o Speler beoordeling o Speler afmelden

o Trainingen

o  Statistieken

 

cms_8.jpg

 

 

Bij Opstelling/selectie kies je in onderstaand scherm voor de datum waarop de betreffend wedstrijd zal gaan worden. Nadat je de datum hebt gekozen kies je de betreffende wedstrijd door op jouw teamnaam te klikken.

cms_9.png


 

Je wordt dan naar het volgende scherm geleid:
cms_10.jpg

In dit scherm kun je je opstelling gaan maken. Je hebt daar een aantal keuzes bij:

 

-     Aantal spelers per team: 11x11, 9x9, 8x8,7x7 of 5x5.

-     Formatie preset: bijv. 4-3-3 (wordt aangepast aan bovenstaand aantal spelers)

-      Bij elk spelernaan kun je via de drop down een posities toekennen. Als er een foto van de speler in het systeem staat, wordt deze ook afgebeeld in de cirkel op het speelveld. Je kunt ook wissel, afwezig, blessure etc. kiezen.

-     Je kunt je laatste opstelling oproepen of opslaan.

-     Een (gast)speler toevoegen

-     Opmerkingen toevoegen

  1. NB. Zichtbaarheid website:

Via de teampagina op de website kunnen opstelling getoond worden bij een wedstrijd. Dit kan publiekelijk, alléén voor teamleden. Andere opties is hoe lang de opstelling zichtbaar is:

 

o zodra de opstelling bekend is

o 1 dag van tevoren

o bij aanvang van de wedstrijd

Speler beoordeling

cms_11.jpg

Bij speler beoordeling kies je voor het juiste team en de naam van de speler:

Nadat je de speler hebt geselecteerd zie je het volgende scherm:

 

cms_12.jpg

 

Zoals je kunt zien staat een eventuele eerdere beoordeling vermeld en kun je ervoor kiezen voor een nieuwe beoordeling te maken. Het beoordelingsformulier moet gekoppeld zijn aan jouw team. Als dat niet het geval is, kun je geen beoordeling maken. Contacteer dan de webbeheerders.

Door op de eerder beoordeling te klikken, opent zich het gedetailleerde formulier.

Het formulier is zeer gebruiksvriendelijk. Beweeg met je muis over de sterren en klik op de ster van jouw keuze. (1 ster = slecht, 2 = matig, 3 = voldoende, 4 = goed, 5 = uitstekend).

cms_13.jpg

Helemaal beneden aan het formulier is nog een tekstveld voor als je nog een toelichting wilt geven. Hou dit kort en krachtig en vooral duidelijk.

  1. NB. Vergeet niet op ‘opslaan’ te drukken!

Bij de optie afdrukken krijg je geen sterren maar cijfers (1 tot 5) te zien.

BELANGRIJK OM TE ONTHOUDEN:

 

Het beoordelingsformulier is een hulpmiddel dat niet dient om spelers hierop ‘af te rekenen’.  Bij een beoordeling hoort immers altijd een context.

Voor trainers moet een beoordeling een hulpmiddel en uitgangpunt zijn om juist de minder ontwikkelde capaciteiten van een speler proberen te ontwikkelen tijdens trainingen en wedstrijden!

Het is ook niet het geval dat een beoordeling als een rapport wordt afgegeven aan spelers en/of ouders. Een trainer moet objectief zijn beoordeling kunnen maken zonder hierna door een ouder hierop te worden

‘afgerekend’. De beoordeling moet voor beide partijen een soort van momentopname zijn om gezamenlijk

te kunnen werken aan de ontwikkeling van een speler.

 

Speler afmelden

 

In dit scherm kun je eenvoudig spelers afmelden voor een bepaalde datum of periode. Je kunt daarbij ook aangeven of iemand zich heeft afgemeld en wat de eventuele reden van afmelding is en nog een toelichting erbij zetten als je dat nodig vindt.

cms_14.jpg

 

Trainingen

 

Bij Trainingen kun je ok afwezigheid bij houden. Deze optie is handiger dan de eerder genoemde, omdat je nu al jouw spelers stuk voor stuk kunt doorlopen.

De training staan er al in, maar je moet voor toevoegen kiezen om jouw training van die dag te kunnen bijwerken. (Eventuele extra trainingen kun je desgewenst ook toevoegen).

cms_15.jpg


 

Statistieken

 

Bij Statistieken kun je kiezen voor twee opties:

 

-     Statistieken individueel

-     Statistieken team

 

In beide gevallen kies je eerst jouw team en in het eerste geval vervolgens ook voor de betreffende speler. Dit kan voor wedstrijden, trainingen en algemeen.

 

Je kunt in deze statistieke allerlei informatie bekijken, mits je deze natuurlijk ook eerde hebt geregistreerd:

 

o Speeltijd (per speler)

o Doelpunten en assists

o Aantal gele en/of rode kaarten

o Beschikbaarheid van de speler

o Afwezigheid (en reden hiervoor)

 

Je kunt de periode desgewenst aanpassen als je specifiek een bepaalde periode wilt bekijken.

 

Deze data is uiteraard afkomstig van de gegevens die je o.a. bij wedstrijddetails invult. Probeer voor wat betreft de speeltijd dus ook de minuten waarin je wisselt een beetje nauwkeurig bij te houden. Zo krijg je het beste en meest eerlijke beeld van de speeltijd van jouw spelers.

Gebruik deze statistieken bijvoorbeeld om ervoor te zorgen dat jouw spelers bij benadering evenveel speeltijd krijgen. Door dit bij te houden vaar je minder op je gevoel, dat in de praktijk best vaak voor grote afwijkingen ten opzichte van de realiteit kan zorgen.

De trainingsopkomst zegt ook iets over de motivatie en inzet van een speler. Ook dat is een graadmeter bij beoordelingen dat op zijn beurt weer mee wordt genomen bij de teamindeling voor het nieuwe seizoen. Dus daarom dat we ook dit graag willen bijhouden.

 

Club-management

 

In het hoofdmenu kun je tot slot ook kiezen voor Club-management. Door vervolgens op Leden/relatie beheer te klikken kom je uit bij de volgende twee opties:

-     Persoon posities/functies

-     Clublid pasfoto

 

 

 

 

 

Persoon posities/functies

 

Type de naam van de gezochte speler in het invulveld.

 

Je kunt dan een speler aan het juist team koppelen en zijn positie in het veld toevoegen/zien. Kies hierbij enkel uit aanvaller, middenvelder of verdediger!

cms_16.jpg


 

Voor de onlinepresentatie van de club is het natuurlijk leuk als elk team zijn teampagina heeft bijgewerkt. Andere mutaties (spelers, kader, trainingstijden, teamfoto, sponsorlogo en –weblink, tekst, etc.) kan alleen door de webbeheerders worden aangepast. Heb je zulke zaken die gewijzigd moeten worden, meld dit dan even per mail webmaster@vvmaastrichtwest.nl

Stimuleer jouw spelers en hun ouders om met enige regelmaat de teampagina te bezoeken.

Zaken als wedstrijdverslagen, (spelers)foto’s plaatsen, statistieken bijhouden kun je natuurlijk ook met behulp van een of enkele ouders laten doen. Zij kunnen jou helpen informatie bij te houden en de teampagina levendig te houden. Als er wedstrijdverslagen worden gemaakt gaan spelers/ouders ook sneller naar de website!

Tip hen ook eens over - behalve de nieuws-items – over de agenda, SMS-/e-mail functie bij afgelastingen, webshop, etc. op onze website!

 

Veel succes en plezier met het gebruik van VoetbalAssist!

Heb je vragen? Mail dan jouw vraag naar webmaster@vvmaastrichtwest.nl

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!